2018 USA – EAST COAST

2018 USA – EAST COAST

DAG 1 – NEW YORK

Met Norwegian maken we ditmaal de oversteek en de vlucht verloopt soepel tot vlak voor de landing de hoofdsteun van mijn stoel afbreekt en ik om veiligheidsredenen helemaal achter in het vliegtuig moet plaatsnemen op een andere stoel. Ook de formaliteiten op JFK in New York nemen weer enige tijd in beslag voor we worden toegelaten tot de stad. We moeten meteen aan het puzzelen omdat de directe metrolijn naar Brooklyn is uitgevallen maar via een omweg lukt het ook en zitten we uiteindelijk in het prachtig nieuwe, moderne Pod hotel. Een capsule-achtige kamer, maar van alle gemakken voorzien, een perfecte uitvalsbasis voor onze dagen in New York.

We voeren een vergelijkend onderzoek uit bij verschillende restaurantjes rond ons hotel maar niets kan ons echt bekoren en we besluiten, net als een paar jaar eerder in Austin, het beproefde recept van het Whole Foods Center te proberen. Uit vele bakken met eten zelf een maaltijd samenstellen met een lekker koud biertje erbij en daarna kan de strijd van de eerste dag met de jetlag beginnen. (Voor ons is het al zes uur later).

DAG 2 – NEW YORK

Zondagmorgen, vakantie en om 7 uur wakker. Maar voor we uitgevogeld hebben waar we enigszins normaal kunnen ontbijten tegen niet al te belachelijke prijzen is de ochtend al aardig opgeschoten.

We nemen de metro naar de Brooklyn Bridge om op deze manier Manhattan binnen te kunnen wandelen met het mooiste uitzicht op de skyline van New York. Waar we tijdens ons vorige bezoek in 2001, een paar maanden voor de aanslagen van 9-11, de bezichtiging van het WTC lieten zitten vanwege de lange wachtrijen hebben we nu wel een online ticket geregeld. Dus zoeven we binnen de minuut naar de 103e verdieping om te genieten van het fantastische uitzicht van New York dat helaas voor altijd overschaduwd zal blijven door de aanslag op de Twin Towers. In de diepte zijn de twee herinneringsbaden te zien waar tot 2001 de twee torens stonden. In de randen van het monument zijn alle namen van de slachtoffers gestanst. Ernaast ligt het nieuwe station, de Oculus (opstijgende vogel) van de Spaanse architect Santiago Calatrava, weer een prachtig gebouw van hem in de zo kenmerkende stijl van strak geordende “skeletten”. Net als het nieuwe WTC kostte het 4 miljard, maar dan heb je ook wat.

Via Tribeca, Little Italy en Soho slenteren we de rest van de middag door de zo vertrouwd voelende stad om via de Williamsbridge terug te lopen naar Brooklyn. Met het Whole Foods Center om de hoek maken we ons niet meer druk over welk restaurant we moeten nemen en scheppen daar onze avondmaaltijd bij elkaar in kartonnen doosje en complementeren dit met een betaalbaar biertje.

DAG 3 – NEW YORK

In de Whole Foods halen we ook verse broodjes en kaas voor een wat beter ontbijt op onze trendy hotel patio waarna we de metro nemen naar het Whitney museum in het meatpacking district. Een nieuw gebouw uit 2015 van Renzo Piano biedt 8 verdiepingen moderne kunst van Amerikaanse kunstenaars. De expositie begint sterk, bovenin, met een aantal prachtige werken van Edward Hopper, Frank Stella en Barnett Newman. Ook de variaties op wit van Mary Corse zijn indrukwekkend. Op de lagere verdiepingen ook veel politiek en activistisch werk en elke keer kun je even naar buiten lopen om op de terrassen beelden van o.a. Calder te zien.

Na het museum is er de “walk down memory lane”. Net als in 2001 langs het Flatiron Building, Empire State Building en Times Square. Helaas heeft de strak blauwe lucht van gisteren plaatsgemaakt voor de grijze variant.

‘s Avonds stellen we ons weer een lekkere maaltijd samen waarna we heerlijk kunnen dineren op ons hotelterras. Hele hordes New Yorkers hebben dezelfde eetgewoontes als wij nu want overal in Brooklyn lopen mensen met dezelfde papieren tasjes met eten.

DAG 4 – NEW YORK

Omdat ik het MED en het MOMA door elkaar haal wordt het een zeer uitputtende museumdag vandaag. Eerst nemen we een kijkje bij de betonnen Bauhaus kolos, het MED Breuer, waar voornamelijk naakten in tekening hangen van Klimt, Picasso en Schiele om daarna door te lopen naar het immense MED zelf met nog veel meer Picasso’s. Maar ook het zelfportret van Vincent van Gogh en honderden andere werken van Legér, Braque, Chagall, Gaugain en hun tijdgenoten. Zalen vol Egyptische en Griekse oudheden laten we aan ons voorbij gaan omdat we anders deze week niet meer buiten komen.

Eenmaal buiten ontdek ik mijn vergissing en moeten we dus ook nog naar het MOMA want morgen vertrekken we uit New York. Eerst nog even langs het Guggenheim voor een fotootje en dan een lange wandeling door het Central Park en langs de Trump Tower. Gelukkig staat er iemand voor met een bordje “shithole” om ons op te monteren voor we aan de modernen in het MOMA beginnen. Weer Picasso’s in overvloed, maar ook de Starry, starry night van Vincent van Gogh, de dansers van Matisse en mooi werk van Warhol en Lichtenstein, Mondriaan, van Doesburg, Bacon, Ensor en nog veel meer. Bijzonder is de verdieping met het werk van de Congolese kunstenaar Bodys Isek Kingelez die fantastische maquettes heeft gemaakt van afvalmateriaal, maar geperfectioneerd tot een waanzinnig resultaat.

Uitgeput zoeken we aan het eind van de dag het hotel weer op voor het huiswerk; er moeten nog wat hotels geboekt worden voor de komende dagen.

DAG 5 – WILDWOOD

Bij de autoverhuur op het JFK zijn er allerlei complicaties. De “gratis” extra chauffeur blijkt niet gratis, een extra toll-kastje kost 100 dollar per week etc. We skippen alles en gaan voor het simpele menu. Daarna mogen we zelf een auto uitzoeken op de parkeerplaats. Er is niemand beschikbaar om enige uitleg te geven. Na een half uur is er eindelijk een mannetje dan wat informatie verstrekt en daarna is het god zegene de greep. Gelukkig rijdt de auto prima maar dan moeten we New York nog zien uit te komen. Omdat we tolwegen vermijden rijden we lekker dwars door Manhattan via de Holland (hoe toepasselijk) Tunnel naar New Jersey, de staat van de tuinen. We zien inderdaad halve paleizen met tuinen zo groot als een voetbalveld. De rit is veel langer dan verwacht en we arriveren pas om 18.00 in Wildwood aan de kust.

In Wildwood is het kermis. Een overvolle boardwalk langs de zee en de massa’s die van het reuzenrad en de rollercoasters genieten tussen het fast-voederen door. Zelfs de Amish zijn hier voor een dagje uit maar of er ook paardenkoetsen in het reuzenrad hangen is onduidelijk.

We vinden een zeer verrassend Italiaans restaurant waar er zelfs een betaalbaar glaasje wijn is. Daarna gaan we in donker Wildwood de verzameling neon reclameborden van de hotels bekijken die hier en daar nog de echte vijftiger jaren stijl uitademen. Op de boardwalk proppen de mensen zich vol met fastfood, een grote tegenstelling met de joggende anorexia typjes in Brooklyn met hun salades in de vegabar.

DAG 6 – PHILADELPHIA

Een korte wandeling langs het strand om even te ervaren wat we gaan missen want we rijden vandaag weer verder. Terug naar stedelijk gebied, Philadelphia. Als we er na een paar uurtjes zijn aangekomen is het in de stad even lastig om het hotel te vinden en waar dan te stoppen. Als dat niet goed lukt zetten we de auto eerst in een parkeergarage en gaan dan lopend naar het Sonesta om ons op de 14e verdieping te installeren.


Created by Jared Bader
 A People’s Progression Toward Equality – Completed: 2007 This mural shows the struggle for civil rights and the role Abraham Lincoln took in the fight. It’s depicts how African Americans culture needed to be woven into the American lifestyle – showing this by those helping to build the statue. Above is a quote for Lincoln’s second inaugural address – “With malice toward none, with charity for all.”

In Philly blijken we vrij voordelig de drankvoorraad aan te kunnen vullen en ‘s avonds blijkt de Whole Foods hier een trendy café te hebben om te eten. En het ligt net ver genoeg van het hotel voor een stevige avondwandeling.

DAG 7 – PHILADELPHIA

Broodjes kaas op voorraad, latte van de Starbucks aan de overkant en het ontbijt is weer gedaan. We lopen Market Street af langs het stadhuis en dan het oude centrum van Philly in wat natuurlijk zeer Europees aandoet. Hier en daar wat verwijzingen naar de stichting van Amerika en de burgeroorlog locaties waar ooit Benjamin Franklin en Thomas Jefferson rondliepen. Als er een bui los barst vluchten we een portrettengalerij in waar de heren met al hun tijdgenoten vereeuwigd zijn.

Alleen in de twee straten in het centrum staan de wolkenkrabbers, daarachter vlakt het af naar gezellige woonbuurten. Een mozaïek-kunstenaar heeft vele gevels opgefleurd met bijzonder werk.

Het is weer tijd voor de kapper en Virginia, een oudere travo van Indonesische origine wil de klus wel klaren, ze zal zorgen voor een 10 jaar jongere versie van mezelf. Dat lukt goed tot ze op het eind begint te föhnen en te touperen en het weer plat slaat met gel. Na een wasbeurt in het hotel zit het gelukkig weer goed en (bijna) 10 jaar jonger.

DAG 8 – NEW HOLLAND

We laten de stad achter ons om deze in te ruilen voor “Dutch Country”, het gebied waar de Amish en Mennonieten wonen. We strijken neer in de Harvest Moon, een B&B in New Holland en vandaar rijden we door het platteland met dorpjes met illustere namen als Intercourse, Lititz, Bird in hand en Strasburg. Af en toe kloppen de paardenhoefjes als er een Amishkarretje voorbij komt en overal is men bezig, in de karakteristieke dracht, het land te bewerken, de tuin netjes te maken, het gras te maaien en de was te doen om klaar te zijn voor de dag des Heeren. Fotograferen blijft lastig omdat je nergens zomaar kunt stoppen op de weggetjes zonder berm of voetpad.

De grote boerderijen liggen prachtig in het weelderige boerenlandschap en de Amish hebben toch een noviteit, de step, goedkoper dan de paardenkar en net zo snel.

‘s Avonds maken we nog een wandeling door het al uitgestorven New Holland, morgen moet men op tijd naar de kerk en wij op tijd naar het ontbijt van Carl van onze B&B.

DAG 9 – WASHINGTON

Carl, van de Harvest Moon, doet erg zijn best op het ontbijt, een quiche, een broodje met ragout en heel veel fruit. En als we vertrekken komt ook nog onze gemeenschappelijke afkeer van Trump naar boven. Het is duidelijk dat een groot deel van de bevolking echt lijdt onder het bewind van deze grootste idioot aller tijden. De hoop is groot dat de senaatsverkiezingen van november voor een ommekeer zullen zorgen, maar het systeem hier en de andere idiote helft zorgen niet voor al te veel optimisme.

We rijden nog even over de landwegen van Dutch Country waar natuurlijk vanwege de Dag des Heeren alles gesloten is en de activiteit minimaal. En de heer zorgt vandaag voor zonovergoten akkers. Kinderen mogen nog wel buiten spelen maar de Amish garage voor koets-occasions (PK’s zelf toe te voegen) zit potdicht.

We rijden door naar Washington waar we door de super locatie van ons hotel in Arlington zo de immense begraafplaats op kunnen lopen. We zien het Amerikaanse oorlogsmonument waar nog genoeg ruimte is om nog vele oorlogen in goud toe te voegen.

Het Nederlandse volk heeft de Amerikanen voor hun inspanningen een carillon cadeau gedaan met 2 prachtig gestileerde leeuwen ervoor. En verder zijn er de eindeloze rijen oorlogsgraven, witte grafstenen in absolute orde geplaatst. Het kerkhof is zo groot dat we het graf van JFK nog niet direct kunnen vinden. Morgen doen we nog een poging, wij moeten eerst nog een lange wandeling naar de Whole Foods maken want we leven nog.

DAG 10 – WASHINGTON

Het is bloedheet als we de Arlington begraafplaats weer betreden en op zoek gaan naar de laatste rustplaats van JFK en zijn vrouw Jackie. Twee simpele grafstenen markeren de plek. Dan de rivier over voor het hart van de Amerikaanse democratie, het Lincoln monument, de obelisk met daarvoor het reflectiebad, het Witte Huis en het Capitool. Bij het Witte Huis is helaas weinig activiteit dus we besluiten de lange hete wandeling met een bezoek aan het holocaust museum waar de afwachtende en afhoudende instelling van de Amerikanen wordt belicht. Er werd pas ingegrepen toen het al veel en veel te laat was.

Aan het eind van ons latijn door de hitte pakken we de metro naar de Whole Foods voor ons diner voor we terug wandelen naar het hotel, terwijl het warm blijft in Washington DC.

DAG 11 – WASHINGTON

Met de metro laten we ons vervoeren tot vlakbij het Capitool. Het is weer bloedheet dus we duiken snel naar binnen waar we, na uitgebreide veiligheidscontroles, zo aan kunnen sluiten bij een tour. Overal lopen streng gereguleerde kuddes hetzelfde te doen in de “bakermat van de vrijheid” maar het is de enige manier om de imposante koepel van het Capitool van binnen te zien. In de koepel en door de rest van het gebouw staan beelden van belangrijke figuren uit de Amerikaanse geschiedenis. Elke staat mag twee beelden aanleveren voor de eregalerij en het is Martin Luther King én Ronald Reagan gelukt een plekje op de A locatie te bemachtigen naast astronauten, indianen, wetenschappers en activisten.

We bemachtigen ook een kaartje om even in het House of Representatives te mogen kijken wat nog weer extra wachttijd oplevert voor allerlei veiligheidsmaatregelen. Maar toch leuk om even de vergaderzaal te mogen zien. Natuurlijk is de hele kliek net nu wij langskomen op vakantie.

Weer buiten beginnen we aan de musea van Washington, allemaal gratis toegankelijk. In het Air en Space museum zien we de maanlander en Apollo capsules, de Kitty Hawk van de gebroeders Wright, de Spirit of St. Louis van Charles Lindberg en vele andere vliegende objecten (hoewel de vraag gerechtvaardigd blijft of dat voor de Enterprise ook geldt).

Daarna naar de musea met kunst voor bijna onze dagelijkse dosis van Gogh’s. Maar ook Rembrandt, Frans Hals, Rubens en een Leonardo da Vinci. Vlak voor sluitingstijd moeten we de moderne kunst in het prachtige nieuwe gebouw helaas wat snel afwerken dus Warhol, Mondriaan, Miro en Calder krijgen niet de aandacht die ze verdienen maar gelukkig is de naastgelegen beeldentuin wel nog langer open dus kunnen we daar verder genieten van nog meer Miro. Maar ook een prachtig 3D huis van Roy Lichtenstein en een object van Oldenburg en van Bruggen. Dat we na afloop van al dit loopwerk even de voetjes in het water van de grote fontein kunnen afkoelen is heerlijk.

DAG 12 – DICKSON CITY – ECKLEY MINERS VILLAGE

We laten de regeringsgebouwen van Washington achter ons en trekken de binnenlanden van Pennsylvania in op weg naar Boston. We overnachten ergens halverwege in Dickson City bij Scranton maar onderweg bezoeken we nog eerst midden in de bossen de Eckley Miners Village. Houten huisjes waar immigranten met hoop op een betere toekomst dezelfde mensonterende omstandigheden aantroffen als die ze ontvlucht waren. De longen vernielen in vieze onveilige stofmijnen. Het mijnstadje heeft ook als decor gediend voor de film “Molly Maquires”. De toren waar de kolen in werden gebroken is een resterend decorstuk.

Aan het eind van de middag zijn we in ons motel in Dickson City waar we ons in de TGI Friday wagen voor een maaltijd die redelijk ok is, afgezien van het dode bier.

We sturen een berichtje naar de zus van onze tante die in New Hampshire woont voor een bezoekje morgen, maar dan wel eerst een heel stuk rijden.

DAG 13 – AUBURN

Het is meer dan 6 uur rijden vandaag maar na Albany gaan we de snelweg af en duiken het mooie Vermont in, een heuvelachtig en bosrijk gebied. Onderweg mooie historische dorpjes en in Wilmington nemen we even een pauze om de mooie straten en kerken te bekijken en om een ijsje te halen.

Rond half 7 zijn we in Auburn bij het huis van Lee en haar dochter waar al snel de familieverhalen loskomen. We mogen natuurlijk niet vertrekken uit de VS zonder de beroemde kreeft uit Maine te proeven. Als de kinderen naar bed zijn gaan de gesprekken nog lang door bij het kampvuur buiten.

DAG 14 – NASHUA – ROCKPORT

We nemen afscheid van de familie en rijden naar een hotel in Nashua en van daar uit willen we Rockport bezoeken maar door eindeloze files komen we daar pas rond 5 uur in de middag aan. Het is een prachtig stadje aan zee met mooie houten huizen maar echt lang blijven kan ook niet want er wacht nog veel huiswerk om hotels voor de komende dagen te boeken en die blijken in Boston helaas niet goedkoop, gelukkig zijn we stinkend rijk, althans we doen even net alsof de komende dagen.

DAG 15 – BOSTON

We zijn nog niet op weg of het begint al te regenen en dan niet een buitje, maar gewoon langdurige ellende. Dus daar zitten we in ons dure hotel aan de rand van Boston. Voor het eerst deze vakantie gaan de sandalen uit en de dichte schoenen aan en gewapend met de paraplu gaan we op weg om toch de beroemde “freedom trail” te gaan lopen. Met rode bakstenen is deze route helemaal in het trottoir gelegd dus we hoeven de lijn alleen maar te volgen. Een route langs historische gebouwen, begraafplaatsen en kerken, dwars door de wijken van Boston. Aan het einde van de middag wordt het droog maar het blijft grijs en miezerig, dus helaas geen mooie plaatjes van Boston.

Na de lange wandeling scoren we een maaltijd bij de Whole Foods, waarna we ‘s avond genieten van het uitgebreide filmkanaal van ons Hilton hotel.

DAG 16 – BOSTON – CAMBRIDGE

Het is grijs, mistig en regenachtig maar dat weerhoudt ons er niet van om de lange architectuurwandeling aan te vatten. In Cambridge, de wijk waar de universiteiten van Harvard en de technische (MIT) barst het van de bijzondere gebouwen. We lopen langs de kapel en het auditorium van Eero Saarinen waarvan de kapel een prachtig modernistisch altaar heeft, plaatjes metaal achter het altaar zorgen voor een lichtbundel naar de hemel.

Een straat verder een mooi gebouw van Frank Gehry en de klap op de vuurpijl is het gebouw van Corbusier, vlak bij Harvard. Een betonnen ruimteschip met zeer strak geordende ramen met minimale kleuraccenten. Een spectaculair gebouw dat de nieuwe aanbouw van Renzo Piano bij het naastgelegen museum in het niet doet vallen.

Onderweg ook nog beelden van Calder en Henry Moore voor we eindigen tussen de gebouwen van de Harvard universiteit en dan is het tijd deze druilerige dag te beëindigen met een filmavond terwijl we onze Whole Foods maaltijd opwarmen in de magnetron op onze hotelkamer.

DAG 17 – BOSTON

De zon krijgen we niet te zien in Boston maar er zijn nog een paar bezienswaardigheden te gaan dus gaan we weer op pad. Via de P.C. Hooftstraat van Boston lopen we naar de oude bibliotheek uit de tijd dat bibliotheken nog tempels waren, met hoge zalen met klassieke en stichtelijke schilderijen en enorme leeszalen met groene lampjes waar nog serieuze rust heerst. Dan wandelen we door naar het museum van de “Fine Arts”, voornamelijk om de nieuwe aanbouw van Norman Foster te zien en de beelden rondom het museum.

Op de lange wandeling terug komen we toevallig ook nog langs café Cheers, uit de gelijknamige TV serie, dus daar nemen we ook nog even een kijkje. Dan koffie met een broodje bij de Starbucks, shoppen voor de avondmaaltijd en dan met de metro naar ons hotel.

DAG 18 – FALMOUTH – CAPE COD

Een ritje van 2 uur naar Cape Cod waar we vlakbij het strand in Falmouth een onderkomen hebben gevonden. Maar er is net een waterleiding voor het hotel gesprongen dus geen water. Gelukkig hebben ze ook kamers in het naastgelegen huis waar ze geen last hebben van de storing en zo geraken we ineens aan een zeer grote kamer.

Na een wandeling langs het strand halen we onze zwemspullen tevoorschijn voor een duik in de zee, die verrassend warm is. Dan nog even afkoelen in het zwembad en het miezerige weer in Boston is weer bijna vergeten.

Als we ‘s avonds in een Engelse pub willen gaan eten zit deze helaas stampvol en moeten we de auto pakken voor een restaurant wat verder weg. Als daar de airco op standje vrieskist blijkt te staan rijden we nog een keer heen en weer om een jasje op te halen voor we aan de gelukkig wel warme maaltijd kunnen beginnen.

DAG 19 – FALMOUTH – CAPE COD

Het lijkt wel vakantie, een late wandeling langs de haven van Falmouth, langs de supermarkt om ons koelkastje te vullen + een fles Portugese wijn en daarna met een boek aan het zwembad liggen.

Voor het diner nog een wandeling langs de vakantiehuizen van blank Amerika met hun privé strandjes en dan kan de koelkast open om de salades op tafel te zetten en de kip in de magnetron.

DAG 20 – NEW HAVEN – STAMFORD

Van Cape Cod rijden we in drie uur naar New Haven want daar hebben we nog een leuk gratis museum ontdekt; de Yale University Art Gallery. En daar voegen we opnieuw een aantal kunstwerken van Picasso, Leger, Kandinsky, Hals, Bosch, Dali, Mondriaan, Gaugain, Degas en Hopper aan de toch al lange lijst van “gezien deze vakantie” toe. En niet te vergeten een prachtige Malevich en 2 van Gogh’s, waaronder het nachtcafé met groene biljarttafel. Bij de modernen weer prachtig werk van Rothko, LeWitt, Warhol en Calder.

We vangen een glimp op van de universiteitsgebouwen van Yale maar dan rijden we door om na het Sonesta en Hilton nu ons intrek te nemen in het Hyatt Regency in de buurt van Stamford, 50 kilometer boven New York. Op de patio is het lekker dineren om af te kicken van de Whole Foods en daarna wandelen we in het donker nog even naar de supermarkt en de Dunkin Donut voor een koffie, maar de atmosfeer is niet dusdanig om heel lang rond verlaten parkeerplaatsen en avondwinkels te vertoeven.

DAG 21 – STAMFORD – NEW YORK

We hebben nog één uitstapje voor we vertrekken, de First Presbytherian Church, ook wel bekend als de Fish Church in Stamford. Een prachtig modern gebouw van boven tot onder gehuld in kleurig glas in lood en daarna is het afgelopen met de vakantie want er volgt nog een nerveuze rit dwars door de Bronx, Manhattan, Queens en Brooklyn, vol verkeerschaos en files voor we de huurauto op JFK airport kunnen inleveren. Het was een fijne compacte Chevy met voor het eerst een onverstoorbare satelliet radio, een zeer welkome luxe.

De queen of soul, Aretha Franklin, is gisteren overleden. Helaas verlaten wij New York dus kunnen we niet meer een memorial bijwonen, maar begeven we ons door sluizen, controles en checks waar ons het vliegtuig naar Europa wacht.

Bekijk meer foto’s hier: THE STATE VISITS – WORLD HERITAGE SITES

Bekijk meer foto’s hier: THE STATE VISITS – TRIBES

Bekijk meer foto’s hier: THE STATE VISITS – IN THE CITY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.